Radiografia

In functie de necesitate se pot face: radiografii pulmonare, abdominale, ale coloanei vertebrale, ale sistemului osos, mamografii,...
Radiografia cu raze X si testele singelui pot masura raspindirea bolii, adica stadiul bolii.

Radiografia osoasã
 este o radiografie realizatã dupã injectarea în venã a unei cantitãti mici de substanþã radiodioactivã, pentru a evidentia orice zonã a oaselorcare a fost afectatã de cancer, traume sau inflamatii. În mod obisnuit, este fãcutã ambulatoriu.

Bronhoscopia.
 Examinarea, fotografierea si, recoltarea prin biopsie - când este posibil – a unei mici cantitãti de tesut din interiorul plãmânilor / cãilor respiratorii. În prealabil se anesteziazã gâtul si se administreazã un sedativ pentru relaxare. Un tub îngust si flexibil, cu o camerã minusculã în vârf se introduce prin nas sau gurã si este ghidatã spre zona afectatã din plãmân. Pe monitorul calculatorului apare o imagine a cãilor respiratorii / plãmânilor. Clestii minusculi de la capãtul camerei vor recolta o probã din excrescentã. Proba poate fi malignã (canceroasã), sau benignã. În aceastã fazã se poate stabili tipul de cancer pulmonar. Testul nu este dureros, dar poate crea disconfort si o durere de gât persistentã. Bronhoscopia poate fi fãcutã ambulatoriu, sau în regim de internare.

Radiografia la nivelul pieptului
 este o simplã radiografiere a pieptului care poate, uneori, sã evidentieze afectiuni inflamatorii, infectii, cicatrici sau excrescente.

Radiografie CT (tomografie computerizatã) este o radiografie care aratã o imagine tridimensionalã a organelor corpului. Sesizeazã aparitia metastazelor la alte organe si eventuala afectare a nodulilor limfatici (glande) sau a vaselor de sânge. Uneori se administreazã un lichid pentru evidentierea anumitor organe. Radiografia este nedureroasã, dar dã senzaþia de apãsare în timpul rotirii aparatului în jurul corpului. Anuntati personalul medical dacã suferiti de claustrofobie pentru a vã ajuta în timpul radiografiei.

Radiografie RMN (Rezonantã magneticã nuclearã). Radiografiere cu ajutorul unui aparat – procedurã nedureroasã dar zgomotoasã, asemãnãtoare tomografiei computerizate, care oferã un alt tip de imagine tridimensionalã prin utilizarea unui câmp magnetic în locul razelor X. În timpul radiografierii se vor scoate bijuteriile, care ar putea fi magnetizate. Comunicati personalului dacã suferiti de claustrofobie, ca sã vã ajute în timpul procedurii.

Radiografie PET (Tomografie cu emisie de pozitroni). Obþinerea unei radiografii care oferã imagini a tumorilor maligne din tot corpul. O radiografie PET ar trebui efectuatã înainte de operarea tumorii pulmonare si radioterapia radicalã, pentru a vã asigura deficienta unui tratament curativ (radiografia PET este mai exactãdecât tomografia computerizatã). Radiografie PET poate fi folositã totodatã pentru a investiga un cancer suspectat, dacã diagnosticul nu a fost posibil folosind alte teste. Pentru evidenþierea celulelor canceroase active se injecteazã un marker radiologic. Radiografia este nedureroasã, silenþioasã si nu veti fi introdus în întregime în aparat în timpul examinãrii. 

Ultrasunete. Este o radiografie nedureroasã care foloseste ultrasunetele pentru vizualizarea interiorului corpului. Se foloseste în examinarea rinichilor, ficatului si plãmânului. Este utilizatã adesea pentru a determina existenta lichidului în plãmâni.

Contact

Fundaţia Hans Lindner
Programul Raza Speranţei
Str. Ceahlaului nr. 38
Loc.Satu Mare
Jud.Satu Mare
Cod postal 440043
Romania
Tel.:0261- 715136
Fax.:0261- 715136
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.