Leucemia acută limfoblastică

Leucemia

Generalitati

Leucemia este un cancer al celulelor sangelui. Celulele din sange sunt produse in maduva osoasa, care este un tesut prezent in majoritatea oaselor. In leucemie, maduva osoasa incepe sa produca prea multe leucocite (celulele albe) si uneori acestea nu-si mai indeplinesc functiile. Aceste celule se inmultesc in continuu, cand ar fi normal sa se opreasca din acest proces. Ele pot avea o diviziune celulara mult mai rapida decat celelalte celule. In timp, aceste celule anormale ajung sa inlocuiasca celulele normale - leucocitele, hematiile si trombocitele. Leucocitele au rolul de a ajuta organismul sa lupte cu infectiile. Hematiile au rolul de a asigura o buna oxigenare la nivel celular, necesara pentru o buna functionare a organismului, iar trombocitele ajuta in oprirea sangerarilor. In momentul cand aceste celule leucemice le inlocuiesc pe cele normale, sangele nu-si mai poate indeplini functiile. Ca urmare se pot produce sangerari si echimoze (vanatai) cu usurinta, poate exista o stare de oboseala continua sau persoanele in cauza se pot imbolnavi frecvent.

Clasificare

Sunt patru tipuri principale de leucemie. Starea de sanatate in leucemia acuta se poate agrava rapid. Pacientii cu leucemie acuta de cele mai multe ori se resimt imediat. La cei cu forma cronica evolutia este una lenta si de multe ori simptomele nu sunt vizibile decat atunci cand boala este avansata. Aceste doua forme - acuta si cronica - impart fiecare din tipurile de leucemie. Aceste tipuri sunt in functie de celula afectata - limfocitul sau mielocitul.

Astfel exista:

-   leucemie limfoblastica acuta (ALL): este frecventa la copii, dar poate aparea si la adulti
-   leucemie mieloida acuta (AML): poate afecta atat adultii cat si copiii
-   leucemie limfoida cronica (CLL): este cea mai frecventa forma de leucemie a adultului, afectand in special batranii; copiii fac foarte rar aceasta forma, de obicei afectand persoanele de peste cincizeci de ani
-   leucemie mieloida cronica (CML): aceasta forma apare in special la adulti.

Cauze

Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaste de ce unii oameni fac acesta boala si altii nu.
Cercetarile au aratat ca unii oameni sunt mai predispusi decat altii la a face aceasta boala. Un factor de risc este orice factor ce poate creste sansa de a avea o afectiune.

Factorii de risc pentru leucemie sunt:

-   tratamentele de chimioterapie (utilizate in tratamentul cancerului)
-   expunerea la o serie de radiatii sau substante chimice la locul de munca
-   fumatul.
Majoritatea oamenilor cu aceasta afectiune nu au acesti factori de risc. Leucemia nu se transmite de obicei genetic, dar exista rare cazuri in ceea ce priveste leucemia limfatica cronica.

Simptome

Simptomele depind de cat este de avansata boala si pot include:

-   febra si transpiratii nocturne
-   infectii frecvente si neobisnuite
-   astenie si fatigabilitate (oboseala)
-   cefalee (durere de cap)
-   aparitia de echimoze (vanatai) pe corp si sangerari la nivelul gingiilor si la nivelul rectului
-   cresterea in dimensiuni a abdomenului, dureri in partea stanga a acestuia sau in umarul drept, datorita splinei marite
-   tumefierea nodulilor limfatici de la nivelul axilei, gatului sau la nivelul canalului inghinal
-   scaderea poftei de mancare si scaderea in greutate deoarece exista senzatia de plenitudine.
Formele cronice de leucemie, de cele mai multe ori, nu dau nici un simptom decat cand boala este avansata.

Mecanism fiziopatogenetic

In majoritatea cazurilor de leucemie exista prea multe celule albe modificate. Aceste celule le inlocuiesc pe cele normale in maduva osoasa si se aduna la nivelul nodurilor limfatice, la nivelul splinei si a ficatului. Acest lucru duce la ingreunarea luptei organismului cu diferitele infectii.
Celulele albe ajuta organismul sa lupte cu infectiile aparute. Hematiile au rolul de a asigura o buna oxigenare la nivel celular, necesara pentru buna functionare a organismului, iar trombocitele ajuta in oprirea sangerarilor. In momentul cand aceste celule leucemice le inlocuiesc pe cele normale, sangele nu-si mai poate indeplini functiile. Ca urmare se pot produce sangerari si vanatai cu usurinta, poate exista o stare de oboseala continua sau persoanele in cauza se pot imbolnavi frecvent.

Tratamentul chimioterapic sau radioterapia folosite in tratamentul altor cancere, cum ar fi cancerul de san, limfomul Hodgkin (boala maligna ce debuteaza initial la nivelul ganglionilor limfatici) pot duce la aparitia leucemiei dupa cateva luni sau dupa ani de zile de la inceperea tratamentului.

Ratele de supravietuire sunt diferite in functie de tipul de leucemie. Rata de supravietuire la cinci ani, este procentul persoanelor care mai traiesc dupa cinci ani de la depistarea bolii; dar trebuie retinut ca fiecare caz e diferit, aceasta rata fiind doar statistica. Noi cercetari sunt pe cale sa descopere alte tratamente mult mai eficiente pentru aceasta afectiune.

Ratele de supravietuire la cinci ani sunt:

-    20 % pentru leucemia mieloida acuta (AML)
-    65% pentru leucemia limfoblastica acuta (ALL)
-    73% pentru leucemia limfoida cronica (CLL)
-    31%-57% pentru leucemia mieloida cronica (CML), la cei cu posibilitatea unui transplant de maduva osoasa de la un donator neinrudit.

Factori de risc  

Un factor de risc este acel lucru ce poate creste sansa de a avea aceasta afectiune. Totusi, majoritatea oamenilor cu leucemie nu au nici unul din factorii de risc cunoscuti.

Factorii de risc pentru aparitia leucemiei sunt:

-   fumatul: 20% dintre persoanele cu leucemie mieloida acuta fumeaza sau folosesc produse ce contin tabac
-   expunerea la nivele crecute de radiatii: persoanele care au fost aproape de zonele exploziei bombelor atomice din Japonia, din timpul celui de-al doilea razboi mondial sau persoanele din Ucraina care au fost in zona unde a avut loc accidentul nuclear de la Cernobil, au un risc foarte mare de a face leucemie
-   expunerea la substante chimice, cum ar fi benzenul sau formaldehida: uneori aceasta expunere se realizeaza la locul de munca
-   chimioterapia si radioterapia utilizate in tratamentul cancerului
-   boli genetice, cum ar fi sindromul Down (afectiune congenitala determinata de prezenta unui cromozom supranumerar la nivelul perechii 21 de cromozomi)
-   infectia cu virusul HIV
-   alte boli ale sangelui, cum ar fi sindromul mielodisplazic
-   transmiterea genetica, in special in cazul formei de leucemie cronica mieloida.

Expectativa vigilenta

Perioada de expectativa vigilenta este perioada in care medicul face controlul periodic, dar nu prescrie un tratament. Mai este numita perioada de supraveghere sau observare, perioada in care medicul va urmari aparitia simptomelor. Poate fi o optiune de tratament in cazul unui varstnic, dar aceasta optiune e si in functie de tipul de leucemie si de starea generala de sanatate.
Perioada de expectativa vigilenta da aceleasi rezultate sau chiar mai bune decat un tratament agresiv, in primele stadii ale leucemiei limfoide cronice. Se estimeaza ca unul din trei oameni ce sufera de leucemie limfoida cronica nu au nevoie de tratament. Cei afectati de aceasta forma pot supravietui mult timp fara tratament. Perioada de expectativa vigilenta nu este recomandata in alte forme de leucemie.

In aceasta perioada de timp pacientii vor trebui sa faca urmatoarele lucruri:

-   sa respecte programarile la medic
-   sa faca teste medicale regulate, inclusiv scanari sau teste de sange
-   sa discute cu medicul toate simptomele noi aparute.

Medici specialisti recomandati  

Cadrele medicale, care pot recunoaste si evalua simptomele leucemiei sunt:

-   medicul de familie
-   medicul de medicina interna
-   medicul pediatru
-   medicul rezident

Diagnosticul de leucemie va fi pus de medicul specialist oncolog sau hematolog, cu ajutorul unei examinari - aspiratia de maduva osoasa si biopsia acesteia. Acesti medici specialisti vor recomanda si tratamentul leucemiei in fiecare caz in aparte.

Investigatii

Daca medicul suspecteaza un diagnostic de leucemie, il va interesa si trecutul medical al pacientului. Va efectua si un examen fizic si va cauta ganglioni mariti de la nivelul axilei, gatului si de la nivelul canalului inghinal si va palpa splina si ficatul, pentru a vedea daca acestea au depasit limitele normale.
Medicul va cere si analize de sange, cum ar fi o hemograma completa si un profil sangvin. Aceste teste vor oferi informatii foarte importante despre celulele din sange. Aceste examene se fac atunci cand o persoana acuza oboseala, febra, echimoze sau scadere in greutate.

Medicul mai poate recomanda si alte teste, cum ar fi:

-   radiografie pulmonara, pentru a vedea daca nu cumva o infectie la nivel pulmonar reprezinta cauza tusei persistente, a tusei cu expectoratie sangvina, a durerilor toracice sau a dificultatilor in respiratie
-   CT (tomografie computerizata) la nivelul toracelui si abdomenului, pentru a afla daca leucemia s-a extins pana la acest nivel
-   punctie lombara, pentru a vedea daca celulele modificate specifice leucemiei, se afla si in LCR (lichidul cefalorahidian)
RMN (rezonanta magnetica nucleara) la nivelul sistemului nervos central, pentru a gasi cauza manifestarilor de genul confuziei, paraliziei, ametelilor, afectarii vederii, paresteziilor (amorteli), cefaleei (dureri de cap). Aceste simptome pot sugera ca leucemia a diseminat pana la nivelul sistemului nervos central
Aspiratia de maduva osoasa si biopsia sunt necesare pentru a determina tipul de leucemie, in urmatoarele cazuri: leucemie acuta limfoblastica, leucemie acuta mieloida, leucemie mieloida cronica. Aspiratia nu este necesara in cazul leucemiei cronice limfoide, deoarece testele de sange sunt suficiente. O data ce medicul stie tipul de leucemie, datorita biopsiei maduvei osoase, el poate oferi toate informatiile in legatura cu tratamentul necesar. In completare, o biopsie a unui ganglion limfatic sau din alt tesut, poate fi facuta pentru a cauta celule canceroase.

Tratament - Generalitati

Scopul tratamentului in leucemie este acela de a distruge celulele canceroase si a permite celulelor sanatoase, normale, sa se formeze in maduva osoasa. Deciziile privind tratamentul, se bazeaza pe tipul de leucemie, stadiul bolii, varsta pe care o are pacientul, dar si pe starea generala de sanatate.

Tratamentul leucemiei acute

Chimioterapia este un tratament care se foloseste de o serie de medicamente, utilizate in  tratamentul cancerului. Este tratamentul uzual intr-o forma de leucemie acuta.

Acest tratament se face in trei faze:

-   inductia: scopul acestui stadiu de tratament este remisia; remisia este perioada de timp in care celule canceroase au fost distruse si are loc inlocuirea cu celulele normale ale sangelui; acest lucru se obtine utilizand doze mari de medicamente foarte puternice, care se administreaza pe o perioada de sapte-zece zile; apoi organismului ii va lua cateva saptamani sa inceapa sa produca celulele sanatoase; pe acesta perioada pacientul va fi spitalizat
-   consolidarea: chiar si cand testele nu mai arata celule canceroase, tot mai pot fi cateva; scopul acestei faze a tratamentului este acela de distruge si aceste celule, care au mai ramas; in aceasta faza se administreaza, de cele mai multe ori, tot aceleasi medicamente ca si in faza de inductie, dar dozele si intervalul la care se iau pot fi diferite; de exemplu, se poate administra un ciclu sau doua de tratament, care dureaza cinci zile, dar pe o perioada de una-trei luni
-   mentinerea: telul acestui stadiu este de a preveni reaparitia celulelor canceroase; in aceasta perioada se vor administra doze mai mici de medicamente pe o perioada de doi-trei ani; uneori acest stadiu al terapiei poate presupune si un transplant de maduva osoasa (transferul de maduva osoasa de la un donator la un primitor).
Unele tipuri de leucemie acuta disemineaza repede si la nivelul sistemului nervos central, precum si la nivelul coloanei vertebrale. Chimioterapia nu are eficacitate si la aceste nivele deoarece organismul are bariere de protectie pentru aceste parti ale corpului. Un alt tip de chimioterapie, care se numeste chimioterapie intratecala, trateaza aceste zone prin injectarea medicamentelor direct in coloana vertebrala, pentru a distruge celulele canceroase de la acest nivel.

Tratamentul in formele agravate de leucemie acuta

Uneori starea pacientului nu este foarte buna, in ciuda tratamentului, deoarece boala avanseaza. Pe perioada remisiei poate exista o revenire a bolii sau recaderi. Chiar si cand se produce acest lucru, exista tratamente ce ajuta in terapia leucemiei sau imbunatateste rata de supravietuire:

-   trialuri clinice: persoanele afectate de aceasta boala pot intra intr-un program de cercetare, fie la inceputul tratamentului, fie atunci cand leucemia se agraveaza; aceste programe incearca noi tratamente pentru leucemie
-   transplantul de celule stem: daca un donor poate fi gasit, chimioterapia si radioterapia utilizate distrug celulele maligne si fac loc celulelor sanatoase ale donatorului; aceste celule pot fi din maduva osoasa, din cordonul ombilical sau din sange; aceste celule pot reface depozitele de celule sanatoase din sangele primitorului si sa creasca imunitatea; daca exista o recadere dupa un astfel de transplant, o transfuzie cu mult mai multe leucocite din sangele donatorului poate instala remisia
-   medicamentele: uneori sunt folosite alte medicamente decat cele folosite in chimioterapia initiala
-   repetarea fazei de inductie: uneori aceleasi medicamente care au dus la remisia leucemiei isi pot demonstra eficacitatea si acum.

Tratamentul formei cronice

Desi forma acuta a leucemiei necesita tratament imediat, in forma cronica nu este intotdeauna nevoie de administrarea unui tratament rapid. De obicei evolueaza intr-un mod mult mai lent decat forma acuta.

Posibilitatile de tratament in forma cronica sunt:

-   perioada de expectativa vigilenta: adesea tratamentul nu este necesar in primele etape ale formei de leucemie cronica limfoida; aceasta evolueaza foarte lent si se poate sa nu existe nici simptome care sa indrume pacientul la medic; pacientul impreuna cu medicul vor decide daca sa se inceapa tratamentul sau sa se mai astepte o perioada de timp; in acesta perioada medicul va supraveghea cu mare atentie starea de sanatate; se estimeaza ca una din trei persoane cu leucemie cronica limfoida, nu are nevoie niciodata de tratament
-   transplantul de celule stem: daca se poate gasi un donator, medicatia administrata va distruge celulele canceroase si va face loc pentru celulele sanatoase din sangele primit de la donator; celulele pot fi din maduva osoasa, cordonul ombilical sau sange
-   terapia biologica: este vorba de o serie de medicamente, care cresc capacitatea proprie a organismului de a lupta impotriva cancerului; doua astfel de medicamente foarte folosite de medici sunt interferonul-alfa si imatinib, folosite mai ales in tratamentul leucemiei cronice mieloide
-   radioterapia: aceasta forma de tratament, prin utilizarea radiatiilor distruge celulele canceroase; de asemenea, are rol si in micsorarea ganglionilor limfatici, precum si a splinei, care au suferit modificari datorita extinderii bolii si la acest nivel; uneori radioterapia este folosita pentru iradierea intregului corp, pregatindu-se organismul pentru transplant sau in tratamentul leucemiei cronice limfoide
-   trialurile clinice: sunt folosite pentru a descoperi care medicament sau tratament este mai eficient si mai sigur; persoanele cu leucemie cronica sunt deseori indrumate catre aceste trialuri clinice, pentru stabilirea unui tratament cat mai bun
-   chimioterapia: reprezinta distrugerea celulelor canceroase cu ajutorul medicamentelor; exista o varietate de medicamente, folosite in lupta cu aceasta afectiune, crescand astfel rata de supravietuire
-   tratamentul infectiilor: in cazul leucemiei cronice, organismul nu mai este capabil sa lupte impotriva infectiilor; de aceea medicul impreuna cu pacientul vor urmari cu atentie toate semnele ce pot indica prezenta unei infectii, cum ar fi, pneumonia, infectii micotice sau zona zoster; tratarea din timp a acestor infectii sau a altora, poate ajuta pacientul sa-si creasca sansele de a lupta cu aceasta afectiune; unele din aceste infectii pot fi prevenite prin administrarea unor vaccinuri, cum ar fi cele impotriva gripei sau pneumoniei.
Daca este pus diagnosticul de leucemie cronica limfoida, medicul trebuie sa investigheze in continuare, foarte bine pacientul si pentru alte tipuri de cancer. Persoanele cu un astfel de diagnostic au risc mult mai mare de a face o alta forma de cancer, decat oricare alta persoana.

Tratamentul in formele agravate de leucemie cronica

In cazul in care leucemia mieloida cronica se agraveaza, inca mai exista speranta. Substanta imatinib, in combinatie cu alte medicamente poate duce la tratarea bolii. Noi medicamente sunt studiate in cadrul trialurilor clinice, pentru cei carora nu le merge bine cu imatinib.

Daca exista o recadere dupa un transplant de maduva osoasa, o transfuzie de mai multe leucocite (celulele albe) de la donator readuce pacientul in faza de remisie.

Ingrijiri paliative

Pe masura ce boala avanseaza, ar fi o buna idee sa se foloseasca si ingrijirile paliative. Ingrijirile paliative reprezinta un fel de tratament ce se adreseaza celor care nu se pot mobiliza sau a caror stare se inrautateste foarte des. E diferit de tratamentul curativ, ce trateaza boala in sine. Ingrijirile paleative au ca scop imbunatatirea calitatii vietii, nu numai printr-un tratament al afectiunii, ci si printr-o atentie deosebita acordata mintii si sufletului. Unii oameni pot apela si la tratamentul curativ si la cel paliativ.

Prin acest tratament se poate trece mai usor peste o serie de simptome ale bolii, sau peste unele efecte adverse ale tratamentului medicamentos. Poate ajuta, de asemenea, la invingerea sentimentelor negative, care le poate trezi aceasta afectiune, la stabilirea unor planuri legate de tratamentul medicamentos, la ajutarea celor apropiati pacientului sa inteleaga mai bine boala si cum sa-l ajute sa treaca peste aceasta perioada dificila. Daca persoanele in cauza sunt receptive la acest tip de terapie, trebuie ca ele sa se adreseze medicului, acesta putandu-l indruma cel mai bine in aceasta privinta.

Problema mortii

Daca boala a revenit dupa tratament, ar fi bine ca, impreuna cu medicul si cu familia, pacientul sa stabileasca un alt tratament si sa rezolve problemele legale ce pot aparea in cazul unui esec al tratamentului. Este mai bine ca pacientul sa decida asupra dorintelor sale, atunci cand este capabil sa o faca. El trebuie sa se gandeasca foarte bine la tratamentul ulterior. Se poate sa fie lasate aceste decizii in legatura cu tratamentele ulterioare, pe seama unei persoane apropiate. Se poate intampla ca scopul pacientului sau al familiei acestuia sa se modifice in timp, de la tratamentul curativ spre mentinerea mai degraba a unui anumit confort si a demnitatii. Medicul pune o serie de intrebari in legatura cu ceea ce doreste pacientul, atunci cand tratamentul curativ nu mai este o solutie. Exista o serie de specialisti care pot asigura tratamentele paliative chiar si la locuinta acestuia.

De retinut

Medicul poate vorbi de remisie si nu de vindecare atunci cand se vorbeste despre scopul tratamentului. Desi multi dintre cei cu leucemie sunt tratati cu succes, termenul de remisie e folosit deoarece cancerul poate reveni. Este important sa se discute cu medicul despre o posibila revenire a bolii.

Trialurile clinice joaca un rol important in tratamentul leucemiei. Ele testeaza cele mai noi medicamente si cele mai noi terapii. Cei din cadrul acestor trialuri clinice beneficiaza de toate tratamentele ce se pot recomanda si vor fi atent urmariti. Trebuie sa se discute cu medicul despre posibilitatea intrarii intr-un astfel de trial clinic, care poate fi benefic pentru el.

Profilaxie

Nu se stie cum s-ar putea preveni aparitia leucemiei. Multi dintre cei care au aceasta afectiune nu au factori de risc. Un factor de risc este acel factor ce creste sansa de a se imbolnavi. Unii oameni expusi la doze mari de radiatii, expusi la benzen, fumatori sau cei ce fac chimioterapie au riscul de a face leucemie.

Tratament ambulatoriu

Pe perioada tratamentului leucemiei, indiferent de stadiu, exista o serie de masuri ce pot fi luate si acasa, pentru o trecere cat mai buna peste efectele secundare ale terapiei sau pentru evolutia in sine a bolii. Uneori aceste masuri reprezinta tot ceea ce este nevoie pentru o serie de probleme. Daca medicul a prescris o serie de medicamente care sa minimalizeze simptomele ce pot aparea, trebuie ca acestea sa fie luate, in mod regulat. De asemenea, trebuie ca pacientul sa manance echilibrat, sa incerce o serie de exercitii ce pot face bine si sa se odihneasca cat mai mult.

Astfel tratamentul ambulatoriu consta in:

-   tratamentul ambulator pentru greturi si varsaturi: include urmarirea si tratarea imediata a semnelor de deshidratare, cum ar fi: gura uscata, saliva vascoasa, reducerea cantitatii de urina sau schimbarea culorii acesteia (urina inchisa la culoare) si eventuale ameteli aparute in ortostatism
-   tratamentul pentru diaree: include o dieta echilibrata si urmarirea semnelor de deshidratare; trebuie consultat medicul inainte de a lua medicamente pentru diaree
-   tratamentul ambulator pentru constipatie: cuprinde exercitii fizice usoare, o buna hidratare si o dieta bogata in fibre; trebuie intrebat medicul inainte de administrarea vreunui medicament laxativ;
-   se poate intreba medicul si daca exista alimente ce trebuie evitate pe perioada chimioterapiei; multora li se poate prescrie sa nu manance fructe si legume proaspete si sa manance numai mancare bine gatita; bacteriile ce pot exista pe fructe si legume nu se pot indeparta uneori foarte bine prin spalare, iar bacterii ce pot exista in carne nu mor decat daca aceasta este foarte bine gatita; atunci cand se urmeaza tratamentul pentru leucemie, sistemul imunitar este scazut si exista un risc mult mai mare de imbolnavire de la aceste bacterii
-   tratamentul pentru oboseala: include o cat mai buna odihna pe perioada radioterapiei sau chimioterapiei; trebuie ca pe langa desfasurarea activitatilor zilnice, cei ce urmeaza aceste tratamente sa beneficieze de odihna cat mai multa; oboseala se resimte mai ales la sfarsitul tratamentului
-   tratamentul ambulatoriu pentru insomnii: trebuie stabilit un anumit program pentru somn, astfel incat sa existe o cat mai buna odihna
-   dieta din timpul tratamentului trebuie respectata,pentru a preveni scaderea in greutate si pentru pastrarea tonicitatii.

Emotiile legate de acest diagnostic

Persoanele care au acest diagnostic, de leucemie, pot trai diferite sentimente. Multi neaga acest diagnostic, sunt plini de furie si foarte necajiti. Multi pot deveni depresivi, sau altii pot avea putine emotii. Nu exista o reactie normala in felul unui om de a reactiona la aflarea acestui diagnostic. Exista cativa pasi ce pot fi urmati pentru a reactiona cat mai bine la aflarea acestui diagnostic. Unii oameni se simt bine sa discute cu familia sau cu prietenii, pe cand altii au nevoie de singuratate.

Daca aceste emotii puternice pot influenta judecata persoanei respective, este mai bine sa se discute acest lucru cu medicul. In spitalul unde se trateaza astfel de afectiuni exista si persoane specializate (psihologi) cu care se poate discuta. Si discutiile cu alte persoane ce au avut probleme similare pot fi folositoare.

Mai sunt o serie de probleme emotionale cu care trebuie sa se confrunte bolnavul de leucemie, cum ar fi:

-   diagnosticul precum si tratamentul pot fi foarte stresante: aceasta stare de stres poate fi redusa prin discutiile cu cei apropiati; invatarea unor tehnici de relaxare poate fi utila
-   noile schimbari corporale ce pot aparea pot trezi emotii puternice: pentru o cat mai buna adaptare la noua imagine este nevoie sa se discute acest lucru cu partenerul si cu medicul, acesta putand recomanda o serie de persoane sau organizatii specializate, care pot ajuta bolnavul de leucemie cu informatii si chiar cu ajutorul efectiv
-   pierderea parului: acesta este un moment foarte neplacut pentru unii oameni; nu toate medicamentele folosite in tratamentul cancerului duc la pierderea parului sau daca acest lucru se intampla nu este vizibil decat pentru cel in cauza; medicul va informa pacientul daca acest efect secundar al terapiei poate aparea.
Daca tratamentul pentru leucemie sau chiar boala in sine, produce durere, exista o serie de masuri ce pot fi luate. Trebuie sa se urmeze sfaturile medicului cu privire la medicamentele ce trebuie folosite pentru calmarea durerilor. Tratamentul ambulatoriu pentru durere, presupune administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene sau folosirea unor terapii alternative, cum ar fi "biofeedback" (metoda de tratament ce utilizeaza un sistem de monitorizare a starii fiziologice, ce ajuta pacientul sa-si controleze starea mentala si fizica, prin controlarea unor procese involuntare cum ar fi temperatura, presiunea sangvina, functionarea gastro-intestinala sau activitatea creierului). Orice tratament ambulatoriu trebuie discutat cu medicul.

Tratament medicamentos

Chimioterapia reprezinta tratamentul standard pentru multe dintre tipurile de leucemie. Chiar si atunci cand vindecarea nu este posibila, chimioterapia poate ajuta la imbunatatirea starii de generale si la prelungirea vietii.
Acest tratament include, de obicei, o combinatie de medicamente, deoarece medicamentele utilizate ataca celulele canceroase prin diferite modalitati. Aceasta combinatie este folosita si pentru a evita aparitia rezistentei celulelor canceroase la un anumit medicament folosit. Alte medicamente folosite in tratamentul leucemiei ajuta la prevenirea infectiilor si la cresterea capacitatii organismului de a produce noi celule sanatoase.

Greturile si varsaturile sunt cele mai cunoscute efecte adverse ale chimioterapiei si cele mai de temut. Dar chimioterapia nu presupune neaparat ca pacientul sa prezinte aceste manifestari.

Optiuni de medicamente

Leucemia acuta:

-   chimioterapia combinata: medicii au o serie de medicamente din care sa aleaga pentru acest tratament; de exemplu, poate fi administrata o combinatie de prednison, vincristin, daunorubicina, asparaginaza si ciclofosfamida in cazul unei leucemii acute limfoblastice; alte medicamente utilizate de obicei in aceasta combinatie sunt: doxorubicina, idarubicina, citarabina, fludarabina si mercaptopurinele
-   metotrexat si citozina arabina: acestea pot fi injectate in canalul vertebral pentru tratarea leucemiei care a atins creierul sau pentru a preveni extinderea leucemiei la acest nivel
-   mitoxantrone: este un medicament chimioterapic ce ataca celulele canceroase
-   antibiotice si imunoglobuline: asigura prevenirea sau lupta impotriva infectiilor; acestea sunt importante mai ales cand pacientul nu are suficiente leucocite normale pentru a lupta impotriva infectiilor
-   imatinib: interfereaza cu cresterea celulelor canceroase; se administreaza deseori pacientilor cu leucemie mieloida cronica, dar si, uneori, celor cu leucemie limfoblastica acuta
-   transfuzii de hematii si trombocite, pot fi necesare
-   eritropoetina si stimulante hematopoetice: ajuta organismul sa produca noi celule sanatoase ale sangelui
-   allopurinol: poate fi administrat pentru a preveni afectarea rinichilor si aparitia gutei
-   gentuzumab: poate fi administrat in cazul recaderilor din leucemia mieloida acuta, ajutand organismul sa distruga celulele canceroase.

Leucemia cronica:

-   chimioterapia pentru aceasta forma poate implica un singur medicament sau o combinatie de medicamente; de exemplu, poate fi administrata o combinatie de ciclofosfamida, vincristin, prednison; alte variante de medicamente sunt fludarabina, clorambucil, hidroxiuree, citarabina, busulfan, rituximab si alemtuzumab -   interferon alfa, ce ajuta sistemul imunitar sa lupte cu boala si sa previna cresterea celulelor canceroase; este deseori administrat in leucemia mieloida cronica

-   allopurinol: poate fi administrat pentru a preveni afectarea rinichilor si aparitia gutei.

Medicatia pentru greturi si varsaturi:

Greata si varsaturile sunt unele din cele mai comune efecte adverse ale chimioterapiei; aceste efecte sunt de obicei temporare si dispar cand tratamentul este oprit. Medicul va prescrie o serie de medicamente pentru prevenirea aparitiei greturilor. Acestea pot fi:

-   antagonisti serotoninici, cum ar fi ondansetron, granisetron sau dolasetron; aceste medicamente merg foarte bine in combinatie cu corticosteroizi, cum ar fi dexametazona
-   aprepitant: este folosit in combinatie cu ondansetron si dexametazona intr-un tratament de 3 zile
-   fenotiazide
-   metoclopramid. 

De retinut

Cercetatorii investigheaza mereu noi medicamente pentru tratarea leucemiei prin trialurile clinice. Aceste trialuri au facut posibil pentru multi oameni cu leucemie, sa traiasca mult mai mult. Trebuie discutat cu medicul curant despre posibilitatea intrarii intr-un astfel de trial clinic.

-   chimioterapia pentru aceasta forma poate implica un singur medicament sau o combinatie de medicamente; de exemplu, poate fi administrata o combinatie de ciclofosfamida, vincristin, prednison; alte variante de medicamente sunt fludarabina, clorambucil, hidroxiuree, citarabina, busulfan, rituximab si alemtuzumab -   interferon alfa, ce ajuta sistemul imunitar sa lupte cu boala si sa previna cresterea celulelor canceroase; este deseori administrat in leucemia mieloida cronica

-   allopurinol: poate fi administrat pentru a preveni afectarea rinichilor si aparitia gutei.

Medicatia pentru greturi si varsaturi:

Greata si varsaturile sunt unele din cele mai comune efecte adverse ale chimioterapiei; aceste efecte sunt de obicei temporare si dispar cand tratamentul este oprit. Medicul va prescrie o serie de medicamente pentru prevenirea aparitiei greturilor. Acestea pot fi:

-   antagonisti serotoninici, cum ar fi ondansetron, granisetron sau dolasetron; aceste medicamente merg foarte bine in combinatie cu corticosteroizi, cum ar fi dexametazona
-   aprepitant: este folosit in combinatie cu ondansetron si dexametazona intr-un tratament de 3 zile
-   fenotiazide
-   metoclopramid. 

De retinut

Cercetatorii investigheaza mereu noi medicamente pentru tratarea leucemiei prin trialurile clinice. Aceste trialuri au facut posibil pentru multi oameni cu leucemie, sa traiasca mult mai mult. Trebuie discutat cu medicul curant despre posibilitatea intrarii intr-un astfel de trial clinic.

Tratament chirurgical 

Poate exista necesitatea interventiei chirurgicale pentru indepartarea splinei. Aceasta operatie se numeste splenectomie. In cazul persoanelor cu leucemie limfoida cronica poate exista nevoia indepartarii splinei, deoarece la acest nivel se distrug hematiile si trombocitele.

Uneori un ganglion limfatic afectat, poate fi excizat pentru confirmarea diagnosticului de leucemie. Acest procedeu se numeste limfadenectomie.

Operatia chirurgicala este necesara uneori pentru plasarea unui cateter venos central (intr-o vena mare de la nivel toracic). Cateterul este un mic tub folosit pentru administrarea chimioterapiei sau a altor medicamente. Cateterul poate fi folosit si pentru luarea de probe de sange atunci cand este nevoie. Prin aceasta se previne inteparea pacientului de foarte multe ori in timpul tratamentului.

Alte tratamente
Urmatoarele tratamente pot fi folosite in tratarea leucemiei:

- radioterapia: distruge celulele canceroase si micsoreaza tumorile; poate fi aplicata pe o singura zona a corpului sau pe intreg corpul; uneori este folosita pentru tratarea leucemiei care a diseminat la nivelul creierului si al sistemului nervos central sau pentru prevenirea diseminarii; mai poate fi folosita pentru micsorarea ganglionilor limfatici afectati sau pentru pregatirea organismului pentru un transplant de maduva osoasa
- transplantul de celule stem: transplanturile se fac de obicei din maduva osoasa sau din sange; unele transplanturi sunt autologe insemnand ca celulele stem provin de la propriul organism, iar altele sunt alogenice, insemnand ca celulele stem sunt donate de o alta persoana; scopul transplantului este acela de a distruge toate celulele din maduva osoasa, inclusiv cele canceroase si inlocuirea lor cu celule noi, sanatoase
- trialuri clinice: acestea investigheaza noi cai de tratare a leucemiei; multi pacienti sunt inclusi in aceste trialuri ajutandu-i pe acestia sa-si creasca sansele de supravietuire; medicul poate indruma pacientul spre un astfel de trial, poate raspunde tuturor intrebarilor legate de acesta si poate ajuta pacientul sa decida daca acest lucru este bun pentru el.

De retinut!
Multi pacienti bolnavi de cancer sunt dispusi sa incerce metode alternative de tratament, in speranta vindecarii. Trebuie purtata o discutie cu medicul inainte de a incerca diete speciale, medicamente neomologate, produse naturiste sau tratamente neobisnuite, despre care pacientul poate auzi. Unele dintre aceste metode pot inrautatii efectele adverse sau pot reduce beneficiile chimioterapiei.
http://www.sfatulmedicului.ro/print_article.php?id=1000&catname=Oncologie

Leucemia este o formã de cancer a tesuturilor care au rol în formarea sângelui inclusiv mãduva osoasã si sistemul limfatic. Cuvântul „leucemie” înseamnã „sânge alb” în limba greacã. Boala începe de obicei la nivelul celulelor albe din sânge. În conditii normale, globulele albe (leucocitele) au rol de a lupta împotriva infecþiilor. Aceste celule cresc si se divid dupã o ordine bine stabilitã, controlatã, în functie de necesitãtile organismului. În leucemie acest proces este perturbat.
În leucemie mãduva osoasã produce un numãr crescut de leucocite anormale. Aratã diferit si functioneazã diferit de leucocitele normale. În leucemie mai pot apãrea si alte tipuri de celule sangvine produse de mãduva osoasã, inclusiv globule rosii care au rol în transportul oxigenului spre tesuturi si trombocite cu rol în coagularea sângelui.

Leucemia nu e doar o boalã a copiilor. Existã 4 grupe principale si numeroase subgrupe ale acestei boli si doar unele sunt mai frecvente la copii. Tratamentul leucemiei este complex si depinde de vârstã, starea de sãnãtate, tipul de leucemie si de cât de repede se extinde.
Vã prezentãm mai jos o schemã a sistemului imun al organismului

Semne si simptome
Manifestãrile clinice diferã în functie de fiecare formã în parte dar simptomele cele mai frecvente sunt:
-febra
-obosealã persistentã
-infectii frecvente
-pierderea apetitului
-pierdere în greutate
-ganglioni mãriti si duri, ficat si splinã mãrite
-dispnee la eforturi progresiv mai mici
-sângerãri la leziuni minime
-petesii-pete mici rosii pe piele
-transpiratii excesive mai ales noscturne
-dureri osoase
Severitatea semnelor si simptomelor depinde de numãrul celulelor sangvine afectate. Simptomele initiale ale acestei afectiuni pot fi farte usor trecute cu vederea si interpretate ca si rãcealã sau o boalã obisnuitã.

Clasificare
Leucemia se clasificã dupã douã criterii.
1.Dupã progresie
-leucemie acutã în care celulele anuormale din sânge sunt celule tinere, imature (blasti). Aceste celule nu au o activitate normalã, se multiplicã foarte repede si boala progreseazã foarte repede. Leucemia acutã necesitã tratament agresiv.
-leucemie cronicã în care sunt implicate mai multe celule mature din sânge. Aceste celule se divid mai lent si functioneazã normal pentru o perioadã. Unele forme de leucemie cronicã evolueazã fãrã semne sau simptome si poate rãmâne nediagnosticatã ani de zile.
2. Dupã tipul celulelor afectate
-leucemie limfocitarã în care sunt implicate celulele limfoide sau limfocitele care formeazã tesutul limfatic. Acest þesut este parte a sistemului imun si se gãseste în diferite pãrþi ale corpului, inclusive ganglioni, splinã, amigdale.
-leucemie mieloidã care afecteazã celulele mieloide. Linia de celule mieloide include celule din care ulterior se dezvoltã celulele rosii, albe si cele producãtoare de plachete sangvine.

Cele mai importante forme de leucemie sunt:
Leucemia mieloidã acutã (LAM)-cea mai frecventã formã. Apare atât la copii cât si la adulti. Se mai numeste leucemie acutã non-limfocitarã.
Leukemia acutã limfocitarã (LAL)- cea mai comunã formã de leucemie la copii (80% din cazurile de leucemie la copii).
Leucemia limfocitarã cronicã (LLC). Un adult cu LLC se simte bine ani de zile fãrã tratament. Nu apare aproape niciodatã la copii.
Leucemia mieloidã cronicã (LMC). Aceastã formã afecteazã mai ales adultii. Se asociazã cu anomalia cromozomialã denumitã cromozom Philadelphia. Si aceastã formã poate fi asimptomaticã ani de zile.
- alte afecþiuni cronice mieloide. La fel ca si LMC, acest grup de afectiuni cauzeazã leucemie cronicã prin apariþia a prea multe sau prea putine linii celulare mieloide. Aceaste afectiuni includ: sindromul mielodisplazic si afectiuni mieloproliferative cum ar fi trombocitemia esentialã, policitemia vera si mielofibroza. Aceste afectiuni evolueazã spre LAM.

Factori de risc:
-terapia pentru cancer. Pacienþii care suferã de o anumitã formã de cancer pentru care se trateazã cu chimio- sau radioterapie prezintã un risc foarte crescut de a dezvolta leucemie dupã câtiva ani.
-anomalii genetice
-expunerea la radiatii sau la unele substanþe chimice (cum ar fi benzen, fum de tigarã, gaze industriale)
Totusi, majoritatea oamenilor care sunt expusi la acesti factori de risc nu fac leucemie si multi dintre cei cu leucemie nu au fost expusi acestor factori de risc.

Când sã mergem la medic?
Oboseala excesivã, scãderea ponderalã, sângerarea, ganglioni mãriti si febra sunt semen posibile indicatoare de leucemie. Dacã aveti aceste semne, prezentati-vã la medic pentru a stabili cauza.
Stabilirea diagnosticului se pune pe seama examenului fizic, testelor de sânge, analiza citogeneticã, examen histopatologic din mãduva osoasã.

Tratament
Spre deosebire de alte forme de cancer, leucemia nu este o tumorã solidã care sã poatã fi îndepãrtatã de medicul chirurg. Sursa problemei este mãduva osoasã. Aceasta nu poate fi îndepãrtatã chirurgical întrucât produce trei tipuri celulare de bazã: leucocite, hematii si trombocite.
Tratamentul leucemiei este complex. El depinde de numerosi factori, inclusiv de vârstã, starea de sãnãtate, tipul de leucemie si gradul de rãspândire în organism.
Tratamentul include:
-Chimioterapia este forma cea mai importantã de tratament a leucemiei. Acest tratament utilizeazã agenti chimici care “ucid” celulele leucemice. Se poate realiza cu un singur medicament sau cu o combinatie de medicamente, administrate sub formã de tablete sau injectabil.
-Terapia biologicã, cunoscutã ca si imunoterapie, foloseste substante care ajutã sistemul imun sã reactioneze împotriva cancerului.
-Inhibitorii de kinaze cum ar fi imatinib mesylate (Gleevec) pentru cazurile de LMC reprezintã prima linie de tratament. Existã studii cu noi inhibitori de kinaze.
-Alte medicamente (cum ar fi Arsenic trioxide and all-trans retinoic acid (ATRA)) care se asociazã chimioterapiei sau se administreazã individual cauzeazã mutaþii ale celulelor leucemice iar acestea mor.
Radioterapia utilizeazã raze X sau alte raze cu energie înaltã care distrug celulele leucemice, împiedicându-le dezvoltarea. Radioterapia se aplicã pe o anumitã suprafaþã a corpului sau pe întreg corpul.
-Transplantul de mãduvã osoasã înlocuieste mãduva osoasã bolnavã cu mãduvã sãnãtoasã. În acest tratament se efectueazã chimioterapie sau radioterapie pentru distrugerea mãduvei osoase bolnave care va fi înlocuitã cu mãduvã osoasã recoltatã de la un donor compatibil sau chiar de la pacient (procedeu denumit transplant autolog). Este posibil ca în perioada de remisiune sã fie prelevatã de la pacient mãduvã osoasã fãrã celule leucemice si ea sã fie prezervatã în vederea realizãrii unui viitor transplant, în caz de recãdere.
-Transplantul de celule stem este similar cu transplantul de mãduvã osoasã cu exceptia faptului cã celulele care vor fi transplantate sunt prelevate din circulaþia perifericã. Celulele transplantate pot fi ale pacientului (transplant autolog) sau pot fi recoltate de la un donor compatibil (transplant allogenic). Aceastã metodã este mai des utilizatã decât transplantul de mãduvã osoasã datoritã perioadei scurte de recuperare post-proceduralã si a riscului scãzut de infectii.
-Tratamentul suportiv înseamnã tratamentul asociat oricãrei forme terapeutice prezentate mai sus pentru combaterea durerii si a efectelor adverse care apar.

Evolutie si prognostic:
- în leucemia limfoblasticã acutã remisia este bunã, supravietuirea pe termen lung este posibilã;
- în leucemia non-limfoblasticã acutã remisia este de 60-80%, supravietuirea pe termen lung este doar de 20-40%;
- leucemia mielocitarã cronicã se transformã în mod invariabil în faza acutã în decurs de 2 ani, dupã aceea prognosticul este rezervat;
- leucemia limfocitarã cronicã este de obicei asimptomaticã timp de câtiva ani,
supravietuirea este de aproximativ 9 ani.
http://celula-stem.weblog.ro/2007-06-29/166062/LEUCEMIA.html

Leucemia prezinta un proces malign care se dezvolta din celule hemopoietice ale maduvei oaselor. Primar se malignizeaza o singura celula hemopoietica, din care ulterior deriva toate celulele maligne, ultimele fiind celule fiice ale primei celule tumorale. Astfel leucemiile sunt tumori monoclonale. Exista atatea forme de leucemii, cate specii de celule hemopoietice sunt in prezent cunoscute.

Se disting leucemii:

- acute;
- cronice.
Aceste denumiri nu deriva din evolutia clinica a leucemiilor. Ele sunt niste notiuni morfologice.

Leucemii acute se numesc leucemiile care se dezvolta din celule blastice. Leucemiile acute nu se transforma in leucemii cronice.

Leucemii cronice sunt cele ce se dezvolta din celule hemopoietice precursoare, care isi pastreaza proprietatile sale de maturizare pana la celule mature. Astfel ca diagnosticarea leucemiilor se reduce la depistarea substratului morfologic al formei respective de leucemie.

Forme clinice

Deosebim urmatoarele forme de leucemii:

Leucemii acute
Leucemie acuta limfoblastica.
Leucemie acuta mieloblastica.
Leucemie acuta promielocitara.
Leucemie acuta mielomonoblastica.
Leucemie acuta monoblastica.
Leucemie acuta eritroblastica.
Leucemie acuta megacarioblastica.
Leucemie acuta nediferentiata.
Leucemii cronice
Leucemie granulocitara cronica.
Mielofibroza idiopatica.
Leucemie limfocitara cronica.
Leucemie monocitara cronica.
Eritremie (Policitemia Vera).
Leucemie megacariocitara cronica.
Mielom multiplu.
Boala Waldenstrom.

Sistematizarea morfologica clara a variantelor de leucemii si evidentierea criteriilor de identificare a lor a contribuit la studierea si elaborarea programelor optimale de tratament pentru fiecare entitate nozologica.
Sistemul afectat: hemopoietic.

Ereditatea: Predispunerea ereditara este importanta in dezvoltarea leucemiilor. Sunt stabilite modificari citogenetice pentru fiecare forma de leucemie.

Predominarea de varsta:

- incidenta leucemiilor creste cu varsta;
- la copii predomina leucemiile acute limfoblastice;
- la adulti predomina leucemiile acute nelimfoblastice;
- leucemiile cronice se dezvolta preponderent la adulti;
- copiii nu dezvolta leucemie limfocitara cronica, eritremie, mielom multiplu;
- extrem de rar la copii se inregistreaza leucemia granulocitara cronica si mielofibroza idiopatica.

Predominare de gen

Toate formele de leucemii predomina la barbati. Barbati > Femei.

Semne si simptome

Leucemii acute:
Fatigabilitate,
Paloare tegumentara,
Petesii si echimoze cutanate,
Gingivoragii,
Hemoragii nazale,
Osalgii, artralgii, Limfadenopatie, Hepatosplenomegalie, Febra.

Leucemii cronice:
Timp indelungat raman asimptomatice. In faza desfasurata a bolii pot fi: - Fatigabilitate, Osalgii (mielom multiplu), Limfadenopatie, Hepatosplenomegalie, Hiperemia fetei si injectarea sclerelor (eritremie), Dureri in degetele mainilor si picioarelor (eritremie).

Cauze

Iradiere ionizanta,
Agenti chimici,
Virusuri.

Factori de risc

Predispunere ereditara,
Stare de imunodeficit.

Diagnostic diferential

Anemie aplastica,
Metastaze ale cancerului in maduva oaselor,
Reactii leucemoide,
Mononucleoza infectioasa,
Eritrocitoze simptomatice,
Histiocitozele X,
Tezaurismozele,
Trombocitoze simptomatice.
Investigatii de laborator

Analiza generala a sangelui la pacientii cu leucemie acuta depisteaza anemie, trombocitopenie, numar leucocitar micsorat, normal sau majorat cu predominarea celulelor blastice

- la pacientii cu leucemie granulocitara cronica in analiza generala a sangelui continutul hemoglobinei si numarul de trombocite este in limite normale, leucocitoza cu granulocite in toate stadiile de maturatie (promielocite, mielocite, metamielocite, nesegmentate, segmentate);
- modificari analogice in analiza generala a sangelui, insa cu deviere stanga mai putin pronuntata a randului granulocitar se observa la pacientii cu mielofibroza idiopatica;
- la pacientii cu leucemie limfocitara cronica continutul hemoglobinei si numarul de trombocite pot fi diminuate sau in limite normale, dar numarul de leucocite este majorat cu limfocitoza pana la 90% si un procent mic de prolimfocite si neutrofile;
- in analiza generala a sangelui de la pacientii cu leucemie monocitara cronica se atesta leucocitoza cu cresterea procentului monocitelor;
- la pacientii cu eritremie continutul hemoglobinei poate atinge cifrele de 180-220 g/ l, numarul de eritrocite - pana la 7,0-1012/1, leucocitoza si trombocitoza moderata; - leucemia megacariocitara cronica se caracterizeaza prin trombocitoza care depaseste 800,0-1000,0-109/l;
- la pacientii cu mielom multiplu se depisteaza anemie si VSH accelerata;
- la pacientii cu boala Waldenstrom se depisteaza anemie, limfocitoza pe contul limfocitelor cu citoplasma plasmatizata, VSH accelerata. Imunoglobulunele IgA, IgG, IgD sunt crescute in mielomul multiplu (una din ele); IgM - crescute in boala Waldenstrom - pe mielograma pacientilor cu leucemie acuta celulele blastice depasesc cifra de 30%;
la pacientii cu mielom multiplu celulele mielomice depasesc 10-20% (in mielograma).
Diagnosticul de eritremie, mielofibroza idiopatica in mod absolut se confirma prin trepanobiopsie.

Schimbari morfologice

Infiltrarea maduvei oaselor cu celule blastice in leucemiile acute, cu celule mieloide in leucemia granulocitara cronica, cu celule mieloide si megacariocite in mielofibroza idiopatica, cu celule limfoide in leucemia limfocitara cronica, cu celule mielomice in mielomul multiplu, cu celule limfoplasmocitare in boala Waldenstrom, cu compozitie polimorfocelulara si megacariocitoza in eritremie.
Infiltratii similare se pot depista si in ganglionii limfatici, splina, ficat si alte organe.

Teste speciale

Reactii citochimice, Teste citogenetice, Teste imunologice.
Investigatii instrumentale
R-grafia toracelui, R-grafia oaselor, Ultrasonografia, Tomografia computerizata.
Procedee diagnostice
Functia sternala, Trepanobiopsia osului iliac, Functia lombara, Functia ganglionara si a altor formatiuni tumorale.

Tratament

- masuri generale - Educarea pacientului este indispensabila
- nu se recomanda - bronzare.

Regim

in leucemiile acute - activitate limitata in remisiuni
in leucemiile cronice - activitate limitata pana in perioada terminala.

Dieta

Nu se indica restrictii dietetice speciale.

Educatia pacientului

- Informarea pacientului despre caracterul bolii, evitarea factorilor care pot provoca exacerbarea, modul de administrare a medicamentelor;
- controlul evolutiei bolii; va fi invatat sa-si constate singur semnele de acutizare a bolii.

Masuri de preventie a exacerbarilor

- Supravegherea sistematica la specialist;
- Respectarea cerintelor tratamentului de mentinere a remisiunii;
- Tratament antirecidivant.

Sursa: www.sanatatea.com

 

Contact

Fundaţia Hans Lindner
Programul Raza Speranţei
Str. Ceahlaului nr. 38
Loc.Satu Mare
Jud.Satu Mare
Cod postal 440043
Romania
Tel.:0261- 715136
Fax.:0261- 715136
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.