Cancerul la copii şi adolescenţi

Cancerele, boli mai rare la copil decât la adult, reprezintã totusi o cauzã importantã de deces la copil si la adolescent. Tipurile de cancer care apar la copil sunt diferite de cele ale adultului, ca localizare, frecventã, tipuri histologice si tratament.

CANCERUL LA COPII

Cele mai frecvente cancere la copil (60%) sunt leucemiile acute limfoblastice si limfoamele maligne. În prezent, tratamentele citostatice moderne permit obtinerea de vindecãri în procente mari. Altã categorie de cancere la copil sunt tumorile solide, care se dezvoltã initial într-o regiune anatomicã localizatã, metastazeazã la distantã în organe vitale, determinând moartea. Tumorile solide cel mai frecvent întâlnite la copii sunt: cele cerebrale, tumorile specifice copilului (nefroblastomul sau tumora Wilms, neuroblastomul si retinoblastomul), sarcoamele osoase sau cu alte localizãri. În tumorile cerebrale, rezultatele terapeutice sunt modeste. În celelalte cancere mentionate, strategiile terapeutice moderne au condus la vindecãri în procente neimaginabile altãdatã. Tumorile specifice copilului în stadii incipiente se vindecã în 80-90% din cazuri. Trebuie specificat cã în tara noastrã se fac tratamente oncologice similare cu cele occidentale. Diagnosticul precoce al cancerelor copilului reprezintã premisa esentialã vindecãrii.
Dintre semnele si simptomele care pot fi întâlnite la debut mentionãm:
- Cefaleea, de intensitate progresivã, calmatã initial de vãrsãturi, asociatã sau nu cu semne neurologice (mers nesigur, strabism, pareze) poate anunta o tumorã cerebralã;
- Adenomegalia (cresterea de volum a ganglionilor limfatici) cu localizãri diferite (laterocervical, axilar, supraclavicular etc.) poate fi prezentã în leucemii, limfoame.
-  Durerile osoase localizate pot însoþi sau nu o tumorã osoasã malignã. Acestea apar mai ales la adolescenti, în perioada de crestere acceleratã.
- Cresterea de volum a abdomenului printr-o formatiune tumoralã se întâlneste în tumorile renale, neuroblastoame abdominale, etc.
- Hepatosplenomegalia poate anunta o boalã malignã (leucemie, limfom, hepatoblastom, etc.)
- Asocierea de febrã cu sindrom hemoragic si paloare marcatã este sugestivã pentru o leucemie acutã.
- Aparitia unei formatiuni tumorale vizibile sau palpabile trebuie sã ridice suspiciunea unei tumori maligne.
În toate cazurile, investigarea chirurgicalã si examenul anatomo-patologic precizeazã diagnosticul. Semnalând medicului cât mai repede orice semn sau simptom suspect, pãrintii pot contribui la stabilirea unui diagnostic în faze precoce de boalã, în care se poate obþine vindecarea.

Semne de avertisment SAINT SILUAN* - pentru copii bolnavi de cancer

SSeek(Cauta): Ajutor medical din timp, pentru simptome persistente
I Eye(Ochi): Pete albe in ochi, umflarea ochiului, orbire si orice alt semn neobisnuit
L Lump(Umflaturi): Abdomen si pelvis, cap si gat, membre, testicole, glande
U Unexplained (Neexplicabil): Temperatura, pierdere in greutate si apetit, paloare, oboseala, raniri si sangerari, cu usurinta
A Aching (Dureri): Oase, incheieturi, spate, si fracturari, cu usurinta
N Neurological signs (Semne neurologice): Schimbare in purtare, in echilbru, dureri de cap, largirea capului
*Saint Siluan a fost un calugar rus care a murit pe Muntele Atos, in 1938. El s-a rugat fara incetare pentru omenire.
Raspandirea "Semnelor de avertisment Saint Siluan" este o initiativa a federatiei ICCCPO, in cooperare cu SIOP.
 
Cancerul la copil indiferent de forma de boalã si vîrsta are câteva elemente comune în dezvoltarea bolii – cresterea si înmultirea celulelor normale în mod anormal, dezvoltându-se celule cu functie si mãrime anormalã , care nu mai pot fi controlate de organism având ca rezultat distrugerea celulelor din vecinãtate si în final se împrãstie la distantã în organe si tesuturi sub forma de metastaze. Aceste celule anormale pe mãsurã ce cresc au nevoie de mai multã energie si hranã consumând din hrana necesarã cresterii si dezvoltãrii copilului. Cancerul îl face pe copil întâi mai slab, mai obosit si atunci când se distrug organele , oasele, puterea de luptã a organismului copilului impotriva cancerului este scãzutã si cancerul învinge .
Din fericire cancerul la copilul sub 15 ani este rar si afecteazã 1% din totalul cazurilor. Cele mai frecvente cancere la copil sunt: leucemiile, limfoamele si tumorile crebrale. Dupã vârsta de 10 ani apar frecvent si osteosarcoamele care sunt tumori ale oaselor.Locul unde se dezvoltã cancerul la copil este diferit la fiecare formã ca si tratamentul de altfel precum si sansele de supravietuire .
Factorii care pot contribuii la dezvoltarea cancerului la copil sunt la fel ca si la adult cum ar fi fumatul sau expunerea la toxicele din mediul înconjurãtor. Existã si conditii genetice speciale cum ar fi sindromul Down care cresc riscul copilului de a face cancer.De cele mai multe ori cancerul apare si fãrã a avea un teren genetic familial predispus la cancer .
De cele mai multe ori doctorul poate depista la timp simptomele si semnele care apar în cancer prin controale medicale periodice. Unele din simptome ( cum ar fi febra, mãrirea în volum a organelor, infectiile frecvente, anemia, singerãrile ) se pot asocia si cu alte conditii de boalã , dar si cu cancerul.. Atât doctorul cât si pãrintele trebuie sã colaboreze de îndatã ce apar simptome la copil de suspiciune de cancer.
Odatã precizat cancerul , este foarte important pentru pãrinti sã se adreseze unui centru medical specializat de oncopediatrie unde se trateazã cancerul la copil.
 

Contact

Fundaţia Hans Lindner
Programul Raza Speranţei
Str. Ceahlaului nr. 38
Loc.Satu Mare
Jud.Satu Mare
Cod postal 440043
Romania
Tel.:0261- 715136
Fax.:0261- 715136
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.